SocialSofa

tl_files/download/SocialSofa/DSC09754.JPG

Op 2 juni j.l. is op het voorplein bij de Burcht Rode in Herzogenrath een ‚SocialSofa‘ onthuld.  

Het concept ‚SocialSofa‘ is een idee van Karin Bruers  uit Tilburg. Haar idee hierbij is, dat mensen met elkaar in contact worden gebracht. Een sofa weegt 1.700 kg. en wordt door vrijwilligers minitieus beplakt met mozaïkstukjes. In Nederland bestaan er inmiddels al 1.500 sofa’s. 

In Kerkrade is dit concept door Regina Leue opgepakt en door haar verder ontwikkeld in die zin, dat de mozaïk-afbeeldingen voorstellingen betreffen uit de eigen omgeving. Zo staan er in Kerkrade 6 SocialSofa‘s, o.a. in Gaia Zoo en bij het station. In Duitsland zijn er tot nog toe slechts 3 stuks. De sofa in Eurode is de eerste in NRW en inmiddels de zevende voor Regina Leue. 

Het startsein om een SocialSofa in Eurode te plaatsen, is afgelopen jaar tijdens de Eurodedag gegeven, Als locatie voor de sofa is de burcht in Herzogenrath gekozen, die sámen met de Baalsbruggermolen en de Abdij Rolduc, de historische driehoek van Eurode  vormt. Mevrouw Leue is bij haar werk ondersteund door veel vrijwilligers die niet alleen afkomstig waren uit Kerkrade en Herzogenrath, maar uit nog meer landen zoals Syrië, Irak en Bangladesh. De vrijwilligers hebben intensief met elkaar gewerkt en hebben elkaar beter leren kennen. Voor de motieven op de sofa zijn de typische Eurode-herkenningspunten gekozen ; Voor de Stadt Herzogenrath: de „Mozes“ en de „Bokkenrijder“ en voor Kerkrade „d’r Joep“. Vervolgens het Eurode Business Center als gebouw midden op de grens en de monumenten Burcht Rode en Abdij Rolduc van de Historische driehoek. Als herinnering aan de mijnbouw is voor de Duitse kant de Mijn „Adolf“ gekozen en voor Kerkrade de „Domaniale Mijn“.Uit de meer actuele geschiedenis zijn de grensstenen afgebeeld, de Nieuwstraat alsmede het koppelstuk voor brandweerslangen dat de brandweerorganisaties van Kerkrade en Herzogenreath met elkaar verbindt. Deze verbinding is symbolisch voor de vele kleine  grensoverschrijdende activiteiten die in Eurode zijn geïnitieerd en die inmiddels langs de grens navolging hebben gekregen c.q. verder zijn ontwikkeld.  

De burgemeesters uit Kerkrade en Herzogenrath hebben de sofa tijdens het Burchtfeest onthuld en overgedragen aan de burgers van Eurode. 

Het is de wens van alle deelnemers, dat deze sofa, van waaruit men zicht heeft op een mooi panorama over Herzogenrath, velen uitnodigt om er te zitten en te genieten. „We hopen dat deze Sofa nog veel navolging zal krijgen in de regio“, aldus mevrouw Leue. 

Onderschrift foto: burgemeester J. Som, mevrouw Regina Leue, burgemeester Chr. Von den Driesch zittend- v.l.n.r. (Foto: Jens Christ)

Ga terug